רובוטיקה וכלים אוטונומיים
רובוטים ומרחב – רובוטים הם כלים או אמצעים טכנולוגים כגון רכב, רחפן, כלי טייס, צוללת, מכסחת דשא, שואב אבק וכדומה שפעולתם במרחב מתבצעת באופן עצמאי. מרבית הרובוטים הפועלים במרחב נדרשים ליכולות טכנולוגיות מרחביות. אחד האתגרים המרכזיים בפיתוח והפעלה של רובוטים היא יכולת למיקום עצמי, התמצאות במרחב , תנועה, ניווט, זיהוי מכשולים ותכנון דרכים עוקפות. לצורך ביצעו פעולות אלה כלי אוטונומי משובץ בחיישנים שונים בהם חיישני מיקום (GPS), חיישנים חזותיים (מצלמה) וחיישנים בתחומים ספקטראליים שונים (רדאר, לייזר וכדומה). המידע הנאסף באמצעות סנסורים אלה עובר תהליך עיבוד נתונים בשטח, לדוגמא גילוי מכשול באמצעות ראייה ממוחשבת או במרכז חישובים בענן לדוגמא ברכב חכם ומקושר. המידע המעובד מתורגם להתראות ולהכוונת הרובוט לתנועה נכונה ובטוחה במרחב. טכנולוגיות SLAM, LIDAR וטכנולוגיות ראייה ממוחשבת הם מבין הטכנולוגיות המרחביות הבולטות ברובוטיקה.
רכב אוטונומי ומרחב – רכב אוטונומי הוא מקרה פרטי של רובוט אוטונומי אשר מיישם יכולות וטכנולוגיות גאו-מרחביות מרובות. סנסורים למדידה ואיסוף נתונים על המרחב הקרוב, עיבוד הנתונים הנאספים בשטח, עיבוד נתונים גיאוגרפים מרחוק, מפות HD מועשרות במידע פיסי, תחבורתי ואחר, שירותי ניווט, גילוי מכשולים, תכנון מסלולים חלופיים, תקשורת עם מערכות חכמות נוספות במרחב כגון כביש חכם, רמזור חכם, תאורה חכמה ועם מכוניות אוטונומיות נוספות ועוד.
רחפנים ומרחב – רחפן הינה פלטפורמה לאיסוף נתונים על פני השטח מגבהים נמוכים ובינוניים באמצעות GPS, מצלמות ואמצעי חישה מרחוק נוספים. הנתונים הופכים למוצרי מיפוי – מודל גבהים,
אורתופוטו (צילום אוויר או לווין מיושר ומעוגן לפני השטח) ושכבות GIS המאופיינים ברזולוציה ובפירוט גבוהים, בתאי שטח קטנים ומעודכנים. סוגייה מרחבית נוספת בהפעלה של כלים אוטונומיים היא ניהול ציי רחפנים (נחילים), ציי רכבים אוטונומיים וכדומה לביצוע משימות מרובות כלים, לניטור וניטרול במידת הצורך.
סנסורים ומחשוב לביש
מהו חיישן ? אובייקטים המצויים במרחב בנויים מחומרים המאופיינים בתכונות פיסיקאליות שונות כגון, צבע, קול, טמפרטורה, צפיפות, הולכה חשמלית, קשיות, מגנטיות, תנועה ועוד. בתהליך המיפוי אנו שואפים למפות את המיקום הגיאוגרפי של אובייקטים, לזהות אותם ולאסוף מידע על התכונות הפיסיקאליות שלהם. התכונות ניתנות לאיסוף ומדידה באמצעות חיישנים (סנסורים). חיישן הוא אמצעי אלקטרוני המשולב בהתקן ייחודי (פוד) על גבי משטח (פלטפורמה) מוטס, מושט, רכוב או מונח על תורן, עמוד או על הקרקע ומיועד לאסוף נתונים כגון אור, שמע, חום, מרקם, רטיבות וכדומה.
החיישנים מודדים אורכי גל בתחומים שונים של הספקטרום האלקטרו-מגנטי וברזולוציות שונות (מולטי והיפר ספקטראלי). התחומים מייצגים תכונות פיסיקאליות שניתן למדוד בתחום אור נראה, אינפרה אדום, אולטרה סגול, מיקרו גל, רדיו ועוד. הנתונים הפיסיקאליים מומרים למידע דיגיטאלי ובתהליכים של פענוח ועיבוד, האותות האלקטרונים הופכים למידע עם משמעות. באמצעות חיישנים ניתן למפות, סוגי עצים בשטח מיוער, בצפיפות, בגובה ובמצבים ביולוגיים שונים; למפות תכונות של מסלע כגון מרקם, גוון, קשיות ומינרלים מסוגים שונים; למפות איכות מים במאגרים וכדומה.
מהו מחשוב לביש? המרחב החכם רווי בחיישנים המשולבים בתשתיות ובמבנים ובנוסף, בעשור האחרון גם בבני-אדם. מחשוב לביש הוא מושג המתאר שילוב של חיישנים בבגדים ובאביזרים שונים שאנו נושאים והופכים את המשתמשים ל’סנסורים אנושיים’. באמצעות אביזרים אלה אנו אוספים מידע על המרחב ומתחברים אל יישומים לקבלת שירותים שונים לפי מיקום. טלפון חכם הוא דוגמא מרכזית לפלטפורמה טכנולוגית ניידת בה משולבים עשרות רבות של חיישנים אשר חלקם מספקים מידע על המרחב כגון GPS, מצפן דיגיטאלי, ברומטר, מד תאוצה וצעדים ועוד. דוגמאות נוספות הן שעון חכם המשלים את פעולת הטלפון החכם, אזיקון אלקטרוני, משקפים חכמים, בגד אלקטרוני לאיסוף נתונים על-ידי ספורטאים, ועוד.